Bebe,djeca i boje

Kada bismo uspoređivali naše odrastanje i odrastanje naših mališana, postoji pregršt različitosti, toliko velikih da se ponekad čini da smo udaljeni jedni od drugih nekoliko svjetlosnih, a ne 'običnih' godina.

I tako to treba biti. Nikada nam informacije nisu bile toliko brzo i jednostavno dostupne kao danas. Nikada lakše nisi mogao istražiti u kojoj je fazi tvoja beba i što ti je činiti. Nikada veći spektar ideja za aktivnosti nije bio na dohvat ruke kao sada uz Instagram ili Pinterest. Na nama je samo iskoristiti taj potencijal.

Kada kažem 'samo' zvuči jednostavno, iako zaista nije. Živimo u instant svijetu gdje čak više ni ne objedujemo radeći samo to, sve što radimo, odrađujemo paralelno i užurbano, frustrirajuće je i iscrpljujuće, no neke stvari su zaista jako bitne i vrijedi im se posvetiti.

Jedna me tema posebno zanimala pa sam je odlučila malo više istražiti. Naišla sam na članak prepun referenci poznatih američkih pedijatra, psihologa, neuropsihologa i oftalmologa koji je niže preveden.

Kada smo uređivale našu Zekaonu, najbitnije nam je bilo da spužve za poligon nisu u jarkim 'hsteričnim' bojama, iz vrlo sebičnog razloga, a to je- pitanje estetike. Nastojale smo u prostor uključiti što više boja, a opet napraviti ga ugodnim kako mamama, tako i nama kojima je taj prostor 'ured'.

Znale smo da moramo paziti da smo okruženi osnovnim bojama jer već oko godinu dana djeca kod nas kroz sportske aktivnosti uče boje metodom pridodavanja, dok smo s druge strane htjele da podloga i baza svemu bude ipak nešto neutralnije, kako ne bi previše odvlačilo pažnju i koncentraciju s onog bitnog.

U nastavku slijedi jedno jako pitko i jednostavno sažeto objašnjenje, odnosno odgovori za sve što ste se možda pitali kada ste se dvoumili tijekom biranja igračaka, boja za bebinu/dječju sobu ili najmanjih ukrasa i detalja uz koje će vaše dijete odrastati barem do škole.

SPOILER ALERT: pastelne boje nisu u potpunosti otpisane!

BOJE U PRVIH 6 MJESECI

Bebin optički živac koji je odgovoran za obradu vizualnih slika prenoseći ih od oka do mozga, brzo raste u prve tri godine života. U početku novorođenčad ne može vidjeti u punoj boji, tako da većina igračaka, slikovnica u prvih nekoliko mjeseci života koristi svijetle slike s visokim kontrastom (poput crno-bijele) i puno bijelog prostora.

Ove izrazito kontrastne boje, oblici i uzorci potiču bebin razvoj na mnogo načina. Prvo, bebama ih je lakše vidjeti i obraditi, u usporedbi s prigušenim bojama s nižim kontrastom, a osim toga, oni također pomažu u poticanju "razvoja optičkih živaca i potiču kognitivni razvoj beba bez pretjeranog stimuliranja".

Bebe postupno počinju obrađivati više boja kako rastu i obično mogu vidjeti cijeli spektar boja do 6. mjeseca.

Što više boja beba vidi, to će ih mrežnica bolje početi obrađivati. Preporuka je obratiti pozornost na bebin interes i koliko dugo gleda u nešto. To može pomoći u određivanju kada dodati više boja u bebin prostor kako bi se polako stimulirao njihov vizualni razvoj i ojačala veza između vizualne i kognitivne obrade.

Moždane stanice primaju podatke od bebinih različitih osjetila u razvoju koja omogućuju živcima da se šire i rastu. Što više vizualnih podražaja pružate, bebina mrežnica više sazrijeva, a optički živci napreduju.

BOJE I GOVOR

Boje također igraju važnu ulogu u bebinom govornom razvoju. Kako beba stari, može razviti sklonost prema svijetlim primarnim bojama. Igračke i predmeti u ovim nijansama mogli bi im biti posebno zanimljivi (za razliku od prigušenijih nijansi poput pastelnih). To je zato što jarke boje privlače pažnju i mogu pružiti priliku da bebu naučite onome što vidi. Iako će proći mnogo mjeseci prije nego počnu govoriti, nikad nije prerano opisati svijet oko sebe i podržati razvoj jezika. Veću najranijoj dobi možete djeci govoriti stvari poput: "Sviđa li ti se plavi kamion?" ili “Pogledaj ovaj plavi kamion! Ovaj plavi kamion je iste boje kao i ovaj plavi jastuk.” To pomaže u izgradnji bebinog vokabulara za imena različitih boja, ali i pomaže im da stvore veze i uoče uzorke u svojoj okolini.

Mlađoj djeci također je lakše zapamtiti boje nego verbalne znakove, tako da dodavanje boja predmetima može pomoći u poboljšanju pamćenja. Osim toga, mnoge su studije povezale određene boje s moždanom aktivnošću i stimulacijom.

Od malih nogu djeca povezuju boje s određenim predmetima (tj. žuta za sunce, plava za nebo). Boje pomažu u procjeni, procjeni i definiranju objekata, a to pak može pomoći malom djetetu u učenju i povećati mu raspon pažnje. Na primjer, dijete može povezati crveno s vatrogasnim vozilom koje se povezuje s opasnošću.

BOJE I EMOCIJE

 Pixarov Inside Out nije bio daleko: kako djeca rastu, povezivanje boja s različitim emocijama može im pomoći da procesuiraju sve svoje velike osjećaje. Zapravo, do 3 godine djeca žutu boju mogu povezivati sa srećom, a plavu s tugom. Boje mogu poboljšati djetetovu maštu.

Razumijevanje boja pomaže im u njihovoj kreativnosti i razumijevanju što je koja boja i što predstavlja. To je također povezano s razvojem verbalnog izražavanja djece predškolske dobi.

Da bi se boja uskladila s emocijama, mora postojati veza između vizualnog podražaja, emocionalnog okidača i sposobnosti da se verbalno izrazi naziv boje.

Iako su kontrastne i svijetle boje važne kada beba počinje obrađivati i učiti različite boje, one mogu postati pretjerano stimulativne kako vaše dijete raste.

Uzmimo žutu kao primjer: Iako je to boja koja se povezuje sa srećom, previše nje može uzrokovati stres. Zapravo, prema studiji iz 2016., otkriveno je da površine za igru s puno boja više odvlače pažnju predškolske i starije djece. Kako vaše dijete raste, neutralne i smirenije boje mogu ga čak i umiriti.

PASTELNE BOJE U DJETETOVOJ OKOLINI

Stručnjaci se slažu da su crna, bijela i boje visokog kontrasta najbolje za bebin rani razvoj, a spektar boja može pomoći mališanima da kasnije upravljaju svojim velikim osjećajima. Ali znači li to da bež i neutralne boje mogu ometati bebin razvoj? Nije nužno.

Iako igračka koja je bež boje nije štetna, igračka s crno-bijelim uzorkom (koji ima veliki kontrast) vjerojatno će biti zanimljivija za bebu. No to ne znači da morate sve pretvarati u crno-bijelo.

Dobra vijest je da postoji mnogo postojećih objekata koji daju oštar kontrast o kojima možda ne razmišljate.

Možda ćete primijetiti da je beba fascinirana stropnim ventilatorom (čak i kada nije uključen), što je primjer predmeta u stvarnom svijetu koji već pruža vrstu kontrastnih boja za kojima beba žudi. Srećom, ove prirodne kontraste je lako pronaći i stvoriti, poput postavljanja tamnog stropnog ventilatora na svijetli strop ili svijetlog jastuka na tamnoj stolici. Osim toga, mnoge igračke za bebe imaju primarne boje i uzorke blokova boja kako bi pružile vizualnu stimulaciju koja je bebi potrebna, tako da ne morate kupovati sve u određenoj boji ili s određenom količinom kontrasta. 

Kontrastne i svijetle boje važne su za bebin razvoj, ali to ne znači da se trebate odreći svoje ljubavi prema neutralnim i bež kada je u pitanju oprema za bebe. Većina dječjih igračaka usmjerena je na rani razvoj, pa sve dok imaju dobru kombinaciju neutralnih boja i boja, beba će biti sasvim u redu. Ako ste ikada zabrinuti za bebin vizualni ili kognitivni razvoj, obratite se svom liječniku.

Vizualni razvoj izravno je povezan s drugim razvojnim ciljevima. Ako ste ikada zabrinuti oko vida ili vizualne obrade, obratite se pedijatru svog djeteta.



(link na originalni članak: https://www.thebump.com/a/colors-baby-development)

Next
Next

Kratki osvrt i zahvala - prva sezona je iza nas!