(Teški) pojmovi

Postoje pojmovi kojima ste okruženi i koje susrećete u gotovo svakodnevnom razgovoru, na koje možda niste toliko obraćali pozornost, sve dok niste postali roditelj.

Sada ste njima (svjesno) bombardirani kroz stručnu literaturu, na forumima, raznim stranicama, pa čak i na kavi s prijateljima.

Zekaona priskače u pomoć i nudi kratki sažetak značenja pojmova koji su usko vezani za pravilan rast i razvoj vašeg djeteta. :)

 
 

MOTORIKA - svi koordinirani pokreti ljudskog tijela.

FINA MOTORIKA - precizni, sitni pokreti rukom uz zadržavanje dobre koordinacije između prstiju i oka (razvija se rastom)

SENZOMOTORIKA - organizacija osjeta u svrhu njihova korištenja u svakodnevnom životu. Senzorni razvoj preduvjet je za usvajanje i razvoj viših kognitivnih funkcija.

GRAFOMOTORIKA - sposobnost držanja olovke i pisanja, odnosno motorička sposobnost pisanja slova. Razvoj počinje u dobi od 18 mjeseci i traje do polaska u školu. Grafomotorika se, osim razvoja, može i uvježbati, stoga je potrebno djetetu omogućiti aktivnosti koje mu u tome pomažu.

OKULOMOTORIKA - koordinacija oko-ruka. Usko vezana uz finu motoriku. Očituje se koordinacijom gledanja i hvatanja predmeta iz okoline.

 
Previous
Previous

Ruke i govor