Ruke i govor

 

U razdoblju između šestog i osmog mjeseca starosti dijete počinje rukama izvoditi ritmične pokrete. Pokreti se mogu izvoditi pljeskanjem ili tapšanjem. Motorika koja je bila izvan djetetove kontrole, postaje kontrolirana i ritmična.

U razdoblju između osmog i desetog mjeseca starosti djeteta, u razvoju motorike uočavamo jednostavne geste. Neke od gesta su mahanje ili pokazivanje. Istodobno se u govoru javljaju prve riječi koje nose isto značenje: “to”, “pa-pa” i slične.

Nakon toga dijete počinje oponašati radnje koje su mu do tad bile nepoznate. Sukladno tome, počinje govoriti riječi koje još nije znalo.

U daljnjem razvoju, kada dijete bude došlo do dobi od dvije do dvije i pol godine, ono počinje graditi različite konstrukcije od kocaka. Tada to predstavlja motoričku razinu. Štoviše, na govornoj razini dijete istodobno govori gramatički pravilnijim rečenicama i stvara vlastiti govor.

Razina razvijenosti dječjeg govora izravno govori o stupnju formiranosti finih pokreta prstiju ruku. Formiranje važnih govornih zona u mozgu ostvaruje se pod utjecajem živčanih impulsa prstiju ruku. Potrebna je skladna suradnja različitih dijelova mozga za naša senzomotorička postignuća kao što su sposobnosti osjećanja i pokretljivosti ruku i usta.

Zanimljivo je da se dijelovi središnjeg živčanog sustava, odnosno moždane stanice koje su zadužene za govor, nalaze na istome mjestu kao i zrcalni neuroni odgovorni za sustav upravljanja pokretom.

U većoj aktivnosti prstiju, bolje se ostvaruje govorni, intelektualni i emocionalni razvoj.

Što je veća djetetova motorička aktivnost, tim se intenzivnije razvija njegov govor, a formiranje finih pokreta prstiju ostvaruje se pod utjecajem govora :)

Previous
Previous

Prostor Zekaone

Next
Next

(Teški) pojmovi